Dil ve Kur tercihinizi sitenin en alt sol taraftaki bölümden değiştirebilirsiniz.
Hayır Kapısı Derneği, insani yardım, gıda dağıtımı, sağlık, eğitim, yetim destek programları, su kuyusu açımı, acil yardım ve sosyal kalkınma gibi birçok alanda faaliyet göstermektedir. Dernek, tamamen gönüllülük esasına dayalı, kamu yararına çalışan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. Tüm faaliyetler, bağışçıların desteğiyle ve şeffaflık ilkesi çerçevesinde yürütülmektedir.
Hayır Kapısı Derneği; bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç veya açıkta kalmış; savaş, doğal afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak üzere 2020 yılından bu yana faaliyet göstermektedir.
Derneğimizin yurt içi ve yurt dışı yardım faaliyetleri resmi yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak denetlenmektedir. Bağışçılarımız dilerlerse yurt içi ve yurt dışı yardım faaliyetlerimizde yerinde gözlem yapabilmektedirler. Yapılan bütün projelerimizin görsel, fotoğrafları ve video kayıtları arşivlerimizde mevcut şekilde tutulmaktadır.
Hayır Kapısı Derneği’nin, bir cemaat, grup, parti vs. ile hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Derneğimiz bağışçılarımız ve gönüllülerimiz ile birlik ve beraberlik için bağımsız hareket etmektedir.
Derneğimizi hafta içi sabah 10:00 ile 17:30 arası ziyaret edebilirsiniz.
Derneğimize yapılan ACİL YARDIM, ZEKAT, SADAKA, FİTRE, FİDYE gibi bağışlar hariç, tüm projelerimizden kalan belirli miktarda ücretin derneğimizin (Kira, Maaş, Elektrik, Su vb.) giderleri karşılanmaktadır. Derneğimizin giderleri dışında kalan miktarlar yurtiçi/yurtdışı yardım faaliyetlerinde tekrar kullanılmaktadır.
Derneğimizin faaliyelerinden haberdar olmak isterseniz https://hayirkapisi.org.tr/ sitesi veya sosyal medya hesaplarımızı (Facebook, Twitter, Tiktok ve Instagram) takip edebilirsiniz.
Facebook: Hayır Kapısı Derneği
Twitter: @hayirkapisider
İnstagram: @hayirkapisidernegi
Tiktok: @hayirkapisider
Web Sitemiz üzerinden güncel banka hesap numaralarımızı görebilirsiniz.
Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği, ülkemizde ve dünyada sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış; savaş, tabii afet gibi sebeplerle mağdur olmuş, yaralanmış, sakat kalmış; evsiz, yurtsuz, tüm insanlara insani yardım ulaştırmak amacıyla 2020 yılında İstanbul’da kurulmuştur.
Furkan Öztop – Yönetim Kurulu Başkanı
Yusuf Özdemir – Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Muhammet Furkan Özdemir – Genel Koordinatör, Yönetim Kurulu Üyesi
Lokman Öztop – Yönetim Kurulu Üyesi
Harun Gasel – Yönetim Kurulu Üyesi
Arif Emre Baştaş – Yönetim Kurulu Üyesi
Yönetim kurulumuz, derneğimizin vizyonunu hayata geçirmek, projeleri planlamak ve uygulamakla sorumludur.
• Online bağış sistemini kullanarak internet üzerinden bağış yapabilirsiniz.
• Bağışınızı sitemizde yer alan banka hesap numaralarına havale ile gönderebilirsiniz.
• Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği merkezine gelerek elden nakdi bağışta bulunabilirsin.
(Bağışınızın açıklama bölümüne bağış amacını (genel, kurumsal, kampanya..) ve cep telefonu numaranızı yazınız.)
Bizlere Whatsapp hattımız, Çağrı Merkezimiz ya da Web Sitemiz üzerinden kolaylıkla ulaşarak bağışınızı gerçekleştirebilir ya da derneğimizi hafta içi 10:30 ile 17:30 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Örneğin; bizimle Web Sitesi üzerinden iletişime geçtiniz. Bağış bölümünden önünüze çıkacak olan formu doldurarak bağışınızı kolayca yapmanız mümkün.
Örneğin; bizimle Whatsapp ya da Çağrı Merkezimiz üzerinden iletişime geçtiniz. Ekibimiz sizinle samimiyet ve anlayışla ilgilenerek bağışınızı gerçekleştirmenizdeki adımları aktararak sizlere yardımcı oluyor.
Bağışınız ile ilgili son durumu, video durumunu ve bağışınızın detaylarını dört şekilde de (Whatsapp Hattı, Web Sitesi, Ziyaret, Çağrı Merkezi) hem aktarıp hem öğrenebilir, hem de sürecinizi şeffaf ve kolay şekilde yönetebilirsiniz.
Evet, bağışınızını elden nakit şeklinde genel merkezimizden bizlere emanet ettiyseniz o an kesilip veriliyor. Eft/Havale yöntemi ve web sitemizden yaptığınız bağışlarda bankanızın sizlere verdiği dekont makbuz hükmüne geçmektedir.
Evet, bağış işlemleri SSL sertifikası ile korunmaktadır ve bilgileriniz güvenle işlenir.
Web Sitemiz üzerinden güncel banka hesap numaralarımızı görebilirsiniz.
Kurbanlar, İslami usullere uygun olarak kesilir ve etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Kesim süreci ile alakalı süreç video çekilerek bağışçılarımıza gönderilir..
Kurban bağışınızı web sitemiz üzerinden kredi kartı ile ya da WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçerek banka havalesi/EFT yoluyla gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca kurban dönemlerinde dernek merkezimizden veya WhatsApp hattımız üzerinden vekâlet vererek bağış işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bağış sırasında adınıza vekâlet alınır ve kesim işlemleri bu vekâlet doğrultusunda gerçekleştirilir.
Evet, kesilen kurbanların vekaletinin verilmesi, kesimi ve dağıtımı gerçekleştirilirken tüm zorlu coğrafi koşullara rağmen video kayıtları alınıp en kısa sürede bağışçılarımıza ulaştırılmaktadır.
Kurban bağışınızı yapıp dekontu paylaştığınızda, kurbanınızın kesimi ve dağıtımı en geç 3 gün içerisinde yapılacaktır. Kesim ve dağıtım videoları bizlere ulaşır ulaşmaz sizlere iletilecektir.
Bağışçı, kurban bağışını gerçekleştirdiğinde anda, Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği'ne kurbanını kesme ve dağıtma konusunda vekâlet vermiş olur.
Adak kurbanı, kişinin bir dileğinin gerçekleşmesi durumunda Allah'a şükür amacıyla kesmeyi adadığı kurbandır.
Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana “akika” adı verilir. Hz. Peygamber torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için akika kurbanı kesmiş, bir hadisinde de “Her çocuk (doğumunun) yedinci gününde kendisi için kesilecek akika kurbanı karşılığında bir rehine gibidir. Akika kurbanı kesildikten sonra çocuğun başı tıraş edilir ve ona isim verilir.” (Ebû Dâvûd, Dahaya, 21) buyurmuştur. Akika kurbanı kesmek, Hanefi mezhebine göre mubah, diğer mezheplere göre ise sünnettir.
Akika kurbanı, çocuğun doğduğu günden büluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır.
Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi bu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, eşi, usûl ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez.
Sadaka kurbanı, Allah rızası için kesilen ve etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılan bir kurbandır.
Şifa kurbanı, hastalıklardan kurtulmak veya sağlık dilemek amacıyla Allah rızası için kesilen gönüllü bir kurbandır.
Hayır kurbanı, Allah rızası için kesilen ve etleri ihtiyaç sahiplerine dağıtılan bir kurbanıdır.
Kurban bağışınızı Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği'nin resmi web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, banka hesap numaralarına EFT/Havale yoluyla veya genel merkezimize gelerek elden makbuz karşılığında bağışınızı yapabilirsiniz.
Kurban Bayramı’nın 1. günü Bayram Namazı ile başlayacak olan kesimlerimiz, bayramın 3. gününe kadar devam etmektedir.
Kurban kesim videoları, kurban faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz zorlu coğrafi koşullara rağmen, bayram bitimine kadar bağışçılarımıza gönderilmektedir.
Hayvan kiloları ülkelerin farklı coğrafi şartlara sahip olması ve cins (ırk) çeşitliliğinden dolayı değişkenlik göstermektedir. Büyükbaş kurbanlar ortalama 220-280 kilogram, küçükbaş kurbanlar ise 35-50 kilogram ağırlığındadır.
Kurbanlık hayvanlarımızı kesim yapacağımız ülkeden, belirli bir süre önceden ve toplu olarak satın aldığımız için uygun fiyata temin edebiliyoruz.
Evet, Mısır'da kesimini yaptığımız kurbanlarımızın etleri, raf ömrü 2 yıl olan konserveler halinde Gazze'ye ulaşırılacaktır. Gazze Kurban Hisse Bedeli 9.750 TL'dir.
Evet, online bağış üzerinden yazılı olarak ve çağrı merkezimizden de sözlü olarak bağışçılarımızdan vekalet almaktayız.
Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği 2025 Kurban Organizasyonu çerçevesinde kesim yapılacak ülkeler şunlardır:
Ülkelere göre 2025 yılı kurban bağış bedelleri şu şekildedir :
Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği’ne vereceğiniz zekat, fitre ve sadakalar; dinimizce kendilerine verilebilmesi mümkün olan kişi ve çalışmalarda kullanılmaktadır. Zekat ve fitreler doğrudan talebeler ve ihtiyaç sahiplerine aktarılmakta, sadakalar ise derneğimiz eğitim ve insani yardım çalışmalarında değerlendirilmektedir.
Zekatınızı web sitemizden hesaplayabilirsiniz. Zekat Hesaplama için tıklayınız.
Bir kimsenin zekât vermekle mükellef olması için Müslüman, hür, akıllı, büluğ çağına erişmiş olması; borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı mahiyette yani kazanç sağlayıcı nitelikte ve üzerinden bir yıl geçmiş nisap miktarı mala sahip olması gerekir.
Zekât ve fitrenin kimlere verilebileceği Kur’an-ı Kerim’de belirlenmiştir. (Tevbe Sûresi, 60) Bunlar; fakirler, düşkünler, esaretten kurtulacaklar, borçlu düşenler, Allah yolunda cihada koyulanlar (mukaddesatı korumak için mücadele verenler, ilim tahsil edenler), yolda kalmış olanlar, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar ve müellefe-i kulûb adı verilen, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimselerdir.
Zekât ve fitrenin, Tevbe suresinin 60. ayetinde sayılanlar dışında kalan kişi ve kuruluşlara verilmesi caiz değildir. Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri;
a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Müslüman olmayanlara,
e) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
f) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.
zekât veremez.
Nisap, zekât, sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür. Nisap, asgarî zenginlik ölçüsü şeklinde de tanımlanabilir. Borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak bu kadar mala sahip olan kişi dinen zengin sayılır. Böyle bir kişi, zekât veya sadaka alamayacağı gibi; sadaka-i fıtır vermek ve kurban kesmekle de yükümlü olur. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olan bu malın artıcı olması ve üstünden bir yıl geçmesi hâlinde zekâtının verilmesi gerekir.
Zenginliğin asgari sınırı olan “nisap” Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir. Bu asgarî sınırlar, o dönem İslam toplumunun ortalama hayat standardını ve zenginlik ölçüsünü göstermektedir. Hadislerde belirlenen nisap miktarları şöyle sıralanabilir: 80,18 gr. altın veya bunun tutarında para veya ticaret malı; 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve. Nisap miktarının belirlenmesinde kullanılan bu malların, o dönemin en yaygın zenginlik aracı olduğu açıktır. Nisabın bu mallar üzerinden belirlenmesi, sosyal ve ekonomik şartların fazla değişmediği ileriki dönemlerde de aynen korunmuştur.
Sanat ve mesleğin icrası için gerekli olan araç gereç, makine ve malzemeler, aslî ihtiyaçlardan olup bunların zekâtının verilmesi gerekmez. Ancak, kendi mesleğinin icrası için değil de, ticaret için üretilen veya ticari amaçla alınıp satılan araç-gereç, malzeme ve makinelerin zekâtının verilmesi gerekir.
Asıl olan kişinin üzerine terettüp eden zekâtı ödemesidir. Bu itibarla, zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir.
Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekât konusunda da kameri ay hesabı uygulanır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir.
Havaic-i asliyye, temel ihtiyaçlar demektir. Fıkhi değerlendirmelerde temel ihtiyaçları karşılayan, bu yüzden de zekâta tabi olmayan maddi varlıklar havaic-i asliye olarak ifade edilir. İslam’da diğer bedenî ve malî yükümlülüklerde olduğu gibi, zekâtta da mükellefin durumu göz önünde bulundurularak, ona makul ve taşınabilir bir sorumluluk yüklenmiştir. Bu nedenle İslam bilginleri, zekât ve sadaka-i fıtr ile yükümlü olmak için, kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinin temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olma şartını aramışlardır. Temel ihtiyaç miktarı mal, kişinin yaşaması için zarurî olan miktardır. Temel ihtiyaç maddeleri insanın hayat ve hürriyetini korumak için muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar, genel olarak, nafaka, oturulan ev, ev eşyası, ihtiyaç duyulan elbise, borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makineler, binek taşıtları, ilim için edinilen kitaplar gibi eşyadır.
Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir ayı veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.
Ticaret mallarının zekâtı, malın değeri üzerinden hesaplanıp parayla verilebileceği gibi, malın kendi cinsinden de verilebilir.
Kâr amacıyla alınıp satılan mallara “ticaret malları” denir. Borçtan ve aslî ihtiyaçlarından fazla 80.18 gr. altın değerinde ticaret malına sahip olan kişinin, bu malın elde edilmesinin üzerinden bir yıl geçmesi hâlinde, kırkta bir (%2,5) oranında zekâtını vermesi gerekir. Zekât, ileride elde edilmesi muhtemel kârdan değil, mevcut sermayeden ödenmesi gereken mali bir ibadettir. Bu itibarla, ticaret malının zekâtı verilirken, kârsız olarak zekâtının verildiği tarihteki değeri esas alınır.
Geri ödeneceği kesin olan alacakların, her yıl alacaklı tarafından zekâtlarının ödenmesi gerekir. Alacak tahsil edilmeden önce zekâtı verilmemişse, tahsil edildikten sonra, geçmiş yıllara ait zekâtlar da ödenmelidir. İnkâr edilen veya geri alınma ihtimali olmayan alacakların her yıl zekâtının verilmesi gerekmez. Şayet böyle bir alacak daha sonra ödenirse, alacaklı bu tarihten itibaren zekât mükellefi olur; geçmiş yıllar için zekât ödemez.
Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekâta tabi değildir. Altın ve gümüşten yapılmış ziynet eşyaları ise, zekât için gerekli diğer şartları da taşıdığı takdirde zekâta tabidir. Bu itibarla altından yapılmış ziynet eşyaları, 80.18 gr. veya daha fazla ve üzerinden bir yıl geçmiş ise zekâta tâbidir.
Vergi bir vatandaşlık görevidir; zekât ise dinî bir yükümlülüktür. Ayrıca zekât ile vergi; mükellefiyet, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler (Tevbe, 9/60) bakımından birbirinden farklıdır. Bu itibarla, devlete ödenen vergiler zekât yerine geçmez. Zekâtın ayrıca verilmesi gerekir.
Kişi zekâtını, bizzat kendisi elden verebileceği gibi başkasına vekâlet vererek veya havale yoluyla da verebilir. Burada önemli olan, zekâtın, zekât alacak kişiye ulaşmasıdır.
Sadaka, zekâttan daha geniş olarak Allah (c.c.) için gönüllü olarak yapılan her türlü bağış ve infakı içermektedir. Özelde zekât, genelde ise sadaka İslam’ın, bireylerin ve toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamada sosyal yardımlaşma aracı olarak devreye soktuğu ekonomik bir sistemi de ifade etmektedir.
Sadakayı cariye, adından da anlaşılacağı üzere bir ırmağın akışı gibi akışı devam eden sadakalar için kullanılır. Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, medrese yaptırma vb. istifade ettikçe hayrı akmaya devam eden tasadduklar buna örnektir.
Evet, hayır kurumlarına verilen bağışlar sadaka/sadaka-i cariye sayılırlar ve veren insanlar ecir alır. Hayır kurumları da hayra vesile olmanın ecrini alır. Hayır kurumlarının açtırdığı kuyular, yaptırdığı müesseseler, hayırları ulaştırmak için aldığı arabalar, insanları tedavi için kurduğu müesseseler sadaka-i cariye çerçevesi içindedir.
Sadakayı fıtır, borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı mala sahip olan her Müslüman’a vaciptir. Bireyin sadaka-i fıtır ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekâtta aranan nisaptır. Ancak sadakayı fıtırda, zekâtta öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmamaktadır.
Sadakayı fıtır, Ramazan Bayramı’nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip olmakla birlikte, Ramazan ayı içinde de verilebilir. Hatta fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılamaları için, bayramdan önce verilmesi daha iyidir. Ancak Bayram sabahına kadar sadakayı fıtır verilmemiş ise, Bayram günlerinde ödenmesi gerekir. Zamanında ödenmeyip sonraya kalan fitreler ise, mümkün olan ilk fırsatta ödenmelidir.
Bütün ibadetlerde olduğu gibi sadakayı fıtır yükümlülüğü de geciktirilmeyip zamanında yerine getirilmelidir. Bununla birlikte zamanında ödenmemişse, bu fitrelerin mümkün olan ilk fırsatta ödenmesi gerekir.
Ülke ve bölgelere göre geçim standartları farklı olduğundan, sadakayı fıtır mükellefinin kendi bulunduğu yere göre bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktar üzerinden sadakayı fıtrını vermesi gerekir.
Sadakayı fıtır, zekât verilebilecek kimselere verilir. Zekât verilmesi caiz olmayan kişilere sadakayı fıtır da verilmez.
Hayır, Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği olarak zekât, fitre ve fidye gibi dinî vecibeler kapsamında yapılan bağışlardan herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bu tür bağışlar, emânet kabul edilmekte ve tamamı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Bağışların doğrudan yerine ulaşması, derneğimizin en temel ilkelerindendir. Kurumsal giderler, bu bağış kalemlerinden bağımsız olarak ayrı kaynaklarla karşılanmaktadır. Bu sayede bağışçılarımızın gönlü rahat olurken, bağışlar da tam olarak maksadına ulaşır.
Fitre ve fidye bağışlarınızı Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği'nin resmi web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilir veya banka hesap numaralarımıza EFT/Havale yoluyla yapabilirsiniz. Ayriyeten genel merkezimize ziyarette bulunarak elden makbuz karşılığında'da bağışta bulunabilirsiniz.
Fitre, Ramazan Bayramı'na ulaşmanın bir şükrü olarak verilen sadakadır; fidye ise, oruç tutamayan kişilerin, her gün için bir yoksulu doyuracak kadar yardımda bulunmasıdır.
Fitre, Ramazan Bayramı'nın birinci günü vacip olur. Ancak bayram namazından önce verilmesi daha faziletlidir. Ramazan ayı içerisinde de verilebilir.
Kaynak: Diyanet
Evet. Su kuyusu bağışlarında hisseli olarak da bağış yapabilirsiniz. Bunun yanında isterseniz tamamını karşılayıp bireysel su kuyusu ile de istediğiniz bir isim adına için açtırabilirsiniz.
Bölge şartları ve sosyal ve toplumsal durum göz önünde bulundurularak 15-45 gün aralığında inşâ ediliyor.
Açılan bir su kuyusunun ömrü, bölge şartları ve kaynaklar da göz önünde bulundurularak; ortalama 5 yıldır.
Evet, derneğimiz geçmiş yıllarda açılan ancak zamanla doğal sebeplerle zarar gören kuyuların onarımını da vermiş olduğumuz sözler neticesinde üstlenmektedir. Onarımlar, yerel teknik ekiplerle birlikte gerçekleştirilir ve kuyu yeniden hizmete alınır. Bu tür bakım çalışmaları, bağışlar sayesinde mümkün olmaktadır.
Kuyu derinliği, bölgenin su kaynaklarına göre değişmekle birlikte genellikle 10 ila 50 metre arasında değişmektedir. Afrika'nın bazı bölgelerinde temiz suya ulaşabilmek için daha derin kuyular açmak gerekebilmektedir. Derin kuyular, uzun ömürlü ve daha güvenilir su sağlayan yapılardır. Sahadaki ekiplerimiz yer tespiti yaparak en uygun derinliği belirlemekte ve el sondajı, yarı makinalı sondaj, büyük arabalı sondaj makineleri ile kazım işlemi gerçekleştirmektedir.
Su kuyusu proje ülkelerimizin güncel halini görmek için ''Bağış Yap'' butonuna tıklayarak görebilirsiniz.
Kumanya paketlerimiz ortalama 30 gün boyunca yeterli olacak şekilde hazırlanıyor.
Bir ailenin bir aylık temel gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanır. Paket içeriği, bölgesel ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir.
Hayır Kapısı İnsani, Yardım Derneği, kumanya yardımlarını Türkiye'de ve yurtdışında; dul kadınlar, yaşlılar, afetzedeler ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ailelere ulaştırmaktadır.
Hayır, kumanya yardımları sadece Ramazan ayında değil, yıl boyunca devam etmektedir. Ancak Ramazan ayında yardım çalışmaları daha yoğun şekilde gerçekleştirilir.
Kumanya yardımları Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere çeşitli ve yurtdışında Somali,Suriye, Afganistan gibi mazlum coğrafyalarda dağıtılmaktadır.
Her ne şekilde olursa olsun mün’akide olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir. Buna gücü yetmeyenlerin ise, ara vermeden üç gün oruç tutmaları gerekir. Bu keffâret ve sıralama Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. (Mâide, 5/89).
Yemin keffâreti olarak yapacağınız bağışları ihtiyaç sahiplerine ve ilim talebelerine ulaştırıyoruz.
Fidye, oruç tutmaya güç yetiremeyen kişilerin, her bir gün için bir yoksulu doyuracak kadar maddi yardımda bulunmasıdır. Bu, yaşlılık, şifa ümidi olmayan hastalık gibi durumlarda geçerlidir.
Kişinin tutamadığı oruçlar için öncelik onları kaza ederek tutması gerekmektedır. Lakin kalıcı bir hastalığı vb. durumlar var ise bundan sonraki zamanında tutamayacak ise, tutamadığı her bir gün için fitre miktarı bağışlaması gerekmektedir.
Kaynak: Diyanet
Hayır, Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği olarak zekât, fitre ve fidye gibi dinî vecibeler kapsamında yapılan bağışlardan herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bu tür bağışlar, emânet kabul edilmekte ve tamamı ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Bağışların doğrudan yerine ulaşması, derneğimizin en temel ilkelerindendir. Kurumsal giderler, bu bağış kalemlerinden bağımsız olarak ayrı kaynaklarla karşılanmaktadır. Bu sayede bağışçılarımızın gönlü rahat olurken, bağışlar da tam olarak maksadına ulaşır.
Fitre ve fidye bağışlarınızı Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği'nin resmi web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirebilir veya banka hesap numaralarımıza EFT/Havale yoluyla yapabilirsiniz. Ayriyeten genel merkezimize ziyarette bulunarak elden makbuz karşılığında'da bağışta bulunabilirsiniz.
Fidye, Ramazan ayı içerisinde veya sonrasında verilebilir. Her bir gün için belirlenen miktar, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır. Bu noktada derneğimiz sizlerin emanetlerini ulaştırma noktasında herhangi bir kesinti yapmadan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır.
Kaynak: Diyanet
Fitre, Ramazan Bayramı'na ulaşmanın bir şükrü olarak verilen sadakadır; fidye ise, oruç tutamayan kişilerin, her gün için bir yoksulu doyuracak kadar yardımda bulunmasıdır.
Ramazan’da doğrudan iftar/yemek dağıtımları gerçekleştiriyoruz. Ramazan’ın her günü ailelerin iftar sofralarını kurmaları için dağıtımlarımızı yemek dağıtımı olarak gerçekleştiriyoruz.
Fidye, bakmakla yükümlü olunmayan yoksul Müslümanlara verilir. Anne, baba, dede, nine, çocuklar, torunlar ve eşe fidye verilmez.
Kaynak: Diyanet
Hayır, kumanya yardımları sadece Ramazan ayında değil, yıl boyunca devam etmektedir. Ancak Ramazan ayında yardım çalışmaları daha yoğun şekilde gerçekleştirilir.
Günlük temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak kadar zor durumda olanlar, ihtiyaç sahibi dul ve yetimler, bakıma muhtaç yaşlılar, afetzedeler ile geliri asgari ücret seviyesinde olup zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken herkes Hayır Kapısı İnsani Yardım Derneği'nden yardım talebinde bulunabilir. Kontejan durumuna göre ekleme yapılacaktır.
Yardım başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
Bu belgelerin E-Devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüklerinden temin edilerek başvuru formuna eklenmesi zorunludur.
Başvuru formunun doğru ve eksiksiz doldurulması ve gerekli evrakların tamamlanmasıyla süreç başlar. Ekiplerimiz tarafından bu süreç onaylandığında, saha ekipleri, başvuru sahibini talep yoğunluğuna bağlı olarak adresine ziyaret eder. Sosyal inceleme ekibi, mahremiyet kurallarına uygun şekilde evde inceleme yapar ve komşu ile yerel bilgiler toplanır. Ayrıca, ailenin belediye ve sosyal yardımlaşma vakfı gibi kurumlardan yardım alıp almadığı kontrol edilir.
İlk etapta ekipler başvuruyu değerlendirir eğerki onaylanırsa, daha sonrasında saha ekipleri ev ziyareti ve sosyal inceleme sürecini tamamlar, başvuru sonucu başvuru sahibine en kısa sürede bildirilir.